Svaki budući roditelj očekuje zdravo dete, raduje mu se i planira prve korake srećnog roditeljstva. Niko nije spreman da čuje kako sa njegovim dugo očekivanim detetom “nešto nije u redu”. Niko nije spreman na dijagnozu. Vrlo verovatno ćete proživeti čitav spektar emocija. U prvom trenutku se možete osetiti zbunjeno, bespomoćno, imati potrebu za poricanjem . Možete biti tužni ljuti ili besni sto su se nade koje ste gajili za vaše dete raspršile.

Period nakon suočavanja sa problemom je pun izazova i za najskladnije porodice i sve sto osećate je potpuno razumljivo, s obzirom na to, da ste na jednoj važnoj prekretnici u vašem životu i životu vaših najbližih.
Ono sto je važno jeste da budete nežni i strpljivi prema sebi. Dajte sebi vreme da se adaptirate na novonastalu situaciju. Pustite sebe da budete tužni, tugujte, plačite ako vam je potrebno. Zadržavanje emocija može vam kasnije napraviti dodatne teškoće, usporiti vas ili zaustaviti u procesu ka prihvatanju problema.
Ako osećate da možete samostalno da prođete kroz novonastalu situaciju, postoji mnogo članaka o samopomoci u ovakvim i sličnim situacijama. Potražite ili pridružite se grupi\udruženjima koje imaju članove sa sličnim ili istim teškoćama…
Medjutim , ukoliko vam je potrebna stručna pomoć –potražite je. Dobar terapeut može vam pomoći da se izborite sa emocijama i teškoćama u kojima se trenutno nalazite. On neće promeniti činjenicu da ste dobili dete sa smetnjam u razvoju, ali će vam svojom podrškom, empatijom i savetima pomoći da se lakše nosite sa tim.

.