Ako ste roditelj budućeg srednjoškolca ovih dana vam je verovatno jedna od najvećih briga ispit male mature i izbor srednje škole koji potom sledi. Jedan broj dece već uveliko zna u koju srednju školu želi da se upiše, ne mali broj je u dilemi, ali bez obzira u kojoj grupi je Vaše dete budite sigurni da mu je potrebna Vaša pomoć pred prvim značajnim izborom u životu.

Najvažniji zadatak roditelja je da pruži podršku svom detetu u izboru srednje škole.To ćete najbolje uraditi ako za početak odložite sa strane svoje želje i očekivanja i „oslušnete“ ga. Razgovarajte sa njim. Saznajte njegove želje i kako procenjuje svoje mogućnosti. Procenite koliko zna o srednjim školama i zanimanima za koje one pripremaju, kakve mogućnosti za zaposlenje i dalje školovanje otvaraju. Pružite mu informacije kojima raspolažete i pomozite mu da se dodatno informiše upućujući ga na relevantne izvore.

Neki od relevantnih izvora informacija su:

 • Osnovna škola (odeljenski starešina, predmetni nastavnici, pedagog, psiholog, oglasna tabla u školi, razne prezentacije srednjih škola-ukoliko ih je bilo),
 • Srednja škola (Prošetajte sa detetom do srednjih škola za koje je vaše dete zainteresovano i tamo ćete od osoba koje su za to zadužene dobiti korisne informacije. Poseta školi je korisna jer se tako dete i fizički upoznaje sa školom),
 • Ostalo (veb sajt Ministarstva prosvete, veb sajt Nacionalne službe za zapošljavanje, u okviru kog je korisno posetiti Vodič za osnovce, posećivanje sajtova srednjih škola, praćenje „Konkursa“ i „Informatora“, razgovor sa učenicima koji već pohađaju neku srednju školu kao i sa odraslima koji se bave određnim zanimanjima itd.).

Pomoć u vidu korisnih informacija je posebno korisna deci koja se dvoume oko više škola ili smerova kao i onima koji uopšte ne znaju čime žele da se bave.  Ako Vaše dete zna šta želi ali nije sigurno da li ima sposobnosti za to, korisno je da, ako već nije u okviru škole, ga ohrabrite i sa njim odete kod psihologa koji će obaviti profesionalno savetovanje. Ono se odvija kroz psihološko testiranje i individualni razgovor nakon testiranja i tom prilikom će dete dobiti savet o tome koja su to zanimanja, odnosno srednje škole u kojima bi se on najbolje snašao.

U najvećem broju osnovnih škola se odvija program profesionalne orijentacije u okviru kog su profesionalno informisanje i  savetovanje. Ako ga je Vaše dete prošlo, korisno je da sa njim razgovarate o tome i vidite kako ga je doživelo i na koji način koristi informacije i savete koje je dobilo.

Posebno je važno da obratite pažnju ako kod Vašeg deteta postoji nesklad:

 • Između zdravstvenog stanja i psihofizičkih zahteva željenog zanimanja
 • Između želje i sposobnosti ili školskog uspeha
 • Između radnih navika i zahteva programa željene buduće srednje škole
 • Između željenog zanimanja i karakteristika ličnosti deteta.

Takođe, neki od sledećih razloga za izbor srednje škole mogu da dovedu do pogrešne odluke.

Kada dete bira školu jer:

 • Tako ispunjava životni san svojih roditelja,
 • Većina društva upisuje tu srednju školu,
 • Najbliža mu je,
 • „U inat“ roditeljima,
 • Se vodi stavom „Ma nešto ću upisati“ i sl..

Greške mogu napraviti i deca sa svim peticama koja razmišljaju da mogu sve, a pri tome ne uzimaju u obzir svoja interesovanja.

.