Vrlo često ljudi shvate da im je potrebna psihoterapija, ali sama ideja o tome ih čini nervoznim pa vrlo brzo odustanu. Sama pomisao da sa nekim delite svoje probleme, dileme može učiniti da se osećate ranjivo pa vas može zbuniti šta uopšte da čekujete od psihoterapije. Ono što je zajedničko svim ljudima kada pomisle da im je potrebna psihoterapija jeste nervoza od samog početka. Vrlo je važno znati šta je psihoterapija i šta možete očekivati kada se odlučite na taj korak. To će smanjiti vašu anksioznost i lakšeće te doneti odluku. Evo nekih stvari koje će vam se desiti kada krenete na terapiju

1. Na samom početku možete očekivati uvodni interviju

Na prvom susretu pričaćete o razlozima zbog kojih dolazite na terapiju. Terapeut će vas pitati različita pitanja koja će mu omogućiti da u potpunosti sagleda i razume vašu situaciju. Pričaće te o vašim simptomima, o različitim situacijama u vašem životu i o vama samima.

2. Terapija će vam pomoći da se odlučite na akciju u vašem životu

Kada odete kod lekara opšte prakse, dobijete lekove koji vam pomognu da se izborite sa bolešću. Kod psihoterapije je drugačije,ona će vam pomoći da se suočite sa problemima, da ih razumete i rešite.

3. Da bi ste bili svesniji učinka terapije , važno je da na samom početku imate cilj

Ciljeve koje sebi možete postaviti mogu biti različiti- osećanja iskustva kojih bi hteli da se rešite. Takođe jedan od ciljeva može biti „Kako bih voleo da se osećam u budućnosti…?“ Možete postaviti sebi ciljeve koji su kratkoročni… Ukoliko budete imali problem u postavljanju ciljeva, možete zatražiti od terapeuta da vam pomogne.

4. Tokom terapije prvo ćete se osećati loše pre nego što budete dobro

Tokom terapije suočićete se sa ne tako prijatnim osećanjima koja su važna da bi se osećali bolje. Vrlo je važno da podelite ta osećanja sa vašim terapeutom. Dobra terapijate je kada sa terapeutom imate otvoren i iskren odnos.

5. Tokom terapije naučićete nove veštine Kroz terapiju, zajedno sa terapeutom naučićete nove veštine koje će vam pomoći kako da se nosite sa vašim problemima.

6. Terapija vam može omogućiti da jasnije vidite stvari i dati vam novu perspektivu gledanja na celu situaciju. Kao rezultat toga osećaće te se bolje, naučićete da se prihvatite.

7. Vaši bliski odnosi će se promeniti

Tokom terapije vi ćete se menjati, vaš način interakcije sa drugima, a samim tim imaćete potrebu da menjate vaše odnose. Imaćete potrebu da izmenite ono što nije dobro…

 

Ovo su neke od stvari koje možete očekivati ukoliko se odlučite za psihoterapiju. Opisivati psihoterapiju je nemoguće. Za svakog ona je nešto novo, neki novi početak, izazov pun iznenađenja dok radite na sebi. Nešto što vam daje mogućnost da naučite da živite na bolji način..